Project Description

Verbetering akoestiek praktijklokaal Van Haestrechtcollege

Het praktijklokaal; een plek waar leerlingen creatief aan de slag zijn. Maar ook een plek waar leerlingen veel door elkaar heen praten terwijl ze aan de slag zijn met hun werkstuk. Wanneer een lokaal is afgewerkt met alleen maar harde materialen dan komt dit de akoestiek niet ten goede. Het is voor de leraar vaak lastig om boven de kakafonie aan geluiden uit te komen. Zo ook bij het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel.

MetroXL specialist in akoestisch dempende oplossingen

Hans Glaudemans (Beleidsmedewerker Huisvesting OMO Scholengroep) klopte voor dit probleem aan bij MetroXL. Tijdens een eerdere samenwerking had hij gezien dat MetroXL ook oplossingen biedt op het gebied van akoestische verbetering. Zo ontvingen wij de vraag hoe wij de akoestiek zouden kunnen verbeteren in het praktijklokaal.

Verbetering akoestiek praktijklokaal vanuit plafond

Waar normaal gesproken de wanden worden ingezet voor het aanbrengen van akoestische demping was daar in het praktijklokaal op het Van Haestrechtcollege geen ruimte voor. Een wand met glas, een wand om de werkstukken tentoon te stellen, een wand met kasten en wand met digibord. Ons meest ingezette systeem; Acoustiwall wandspansysteem zou hier geen uitkomst bieden…

MetroXL gaat geen uitdaging uit de weg!

Maar MetroXL gaat geen uitdaging uit de weg en bedacht voor dit lokaal een oplossing op maat; vrij hangende akoestische dempende plafondpanelen. En dan bedoelen we zeker geen saaie standaard witte plafondeilanden. Maar plafondpanelen voorzien van een full-colour print.

Maatwerk oplossing akoestiek praktijklokaal

Het visuele aspect voert altijd de boventoon bij MetroXL, zo ook bij maatwerk oplossingen. Het Van Haestrechtcollege ontving 3 ontwerpvoorstellen; 2 op basis van de nieuwe huisstijl en 1 op basis van een helderblauwe wolkenlucht met takken. De keus was snel gemaakt; in een creatief lokaal hoort immers een creatieve oplossing. Inmiddels siert blauwe lucht het plafond in het praktijklokaal.

 Akoestisch dempend en mooi!

In totaal zijn er 9 vrij hangende panelen met wolkenlucht opgehangen. De panelen zijn 1,20m x 1,20m en gemonteerd tussen de lichtstraten die zorgen voor natuurlijk licht in het lokaal. Gemonteerd op het bandraster van het systeemplafond is deze oplossing ook nog eens super flexibel. De panelen zijn eenvoudig te vervangen of op een andere plek te hangen zonder het bestaande plafond te beschadigen.

Mooi van MetroXL

Wat deze oplossing extra mooi maakt is dat de afbeelding doorloopt over de zijkant. Waar je ook kijkt, overal zie je de blauwe lucht. De panelen zijn slechts 4cm dik en licht van gewicht. In deze opstelling is het zelfs mogelijk deze te voorzien van indirecte led verlichting aan de bovenzijde voor een extra speciaal effect.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een functionele en mooie oplossing voor het verbeteren van de akoestiek in een klaslokaal? Neem dan contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden met je en geven je advies op maat.